Araç Muayene İşlemleri Nasıl Yapılır?
Trafikte bulunan araçların hem trafik hem de yolcu güvenliğinin sağlanması için belirli aralıklar ile muayeneden geçmesi gerekiyor. Muayeneden geçmeyen araçlar trafiğe çıkamadıkları gibi sağlıklı bir kullanım açısından da risk oluşturuyorlar. Bu durumların önüne geçebilmek adına araç muayene işlemleri yapılıyor.
Araç Muayenesi Ne Zaman Yapılır?
Trafikte olan tüm araçların muayene girmeleri gerekmektedir. Muayeneye girme süreleri de otomobiller için iki yıldır. Dolayısıyla muayene sonrasında tekrar muayene iki yıl sonra yapılmaktadır. Traktörlerin ise muayeneleri üç yılda yapılıyor. Taksi, otobüs ve kamyon gibi ticari araçların muayenelerinin ise her yıl yapılması gerekmektedir.
Araç Muayenesi İşlemleri Nasıl Yapılıyor?
Araç muayenesi TÜVTÜRK aracılığı ile yapılmaktadır. Bu merkezlerden randevu alarak aracınızı muayene istasyonuna götürmeniz gerekmektedir. Randevu almak için ise TÜVTÜRK müşteri hizmetleri ya da internet sitesi üzerinden erişim sağlanabiliyor.
Araç muayenesinde ilk olarak ruhsat bilgileri kontrol edilmektedir. Ruhsatta herhangi bir sorun yoksa araç fren kontrolüne alınmaktadır. Bu kapsamda ön ve arka aks kontrolleri sağlanmış olmaktadır. Ardından lastiklerin kontrolüne geçilir. Aydınlatma sistemi, iç kısım kontrolleri, emniyet kemeri ve koltuk kontörlü, uzun ve kısa far ayarları da kontrol edildikten sonra araç hakkında rapor oluşturulmaktadır. Şayet araçta herhangi bir kusur bulunuyorsa bu durumda aracınız hakkında bilgilendirme yapılacaktır. Araçtaki kusur giderilmiyorsa muayeneden geçemeyecektir. Ancak kusurun giderilmesi için 1 aylık süre tanınacaktır. Bu süre kapsamında harç ödemesi yapılmamaktadır. Fakat 1 aylık süre sonunda kusur hâlâ giderilmemişse bu durumda ikinci kontrolde tekrar harç yatırmak gerekebilecektir.
Araç Muayenesinde Dikkat Edilecekler Neler?
Araç muayenesinden tek seferde, sorunsuz bir şekilde geçebilmek için belirli noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. İlk olarak aracın periyodik bakımlarının düzenli olarak yapılması ve muayeneye gitmeden önce de tamircide genel bir kontrolünün yapılması gerekecektir. Bunun yanında araç için herhangi bir trafik cezası, MTV cezası, köprü, otopark ya da otoyol borcunun da bulunmaması gerekiyor. Bu türden borçların olması halinde aracın muayenesi yapılmıyor. Bunun için kontrole gitmeden önce GİB üzerinden güncel borç durumunun sorgulanması gerekiyor.
Ayrıca zorunlu trafik sigortasının da aracın muayeneye gitmesinden önce mutlaka yapılmış olması gerekiyor. Muayene gönderilen aracın trafik sigortası olmaması halinde, bu durumda muayene işlemleri yine başlatılmıyor. Araç ruhsatının da kişinin yanında olması önem taşıyor ve ruhsatta ise yeni muayene tarihini yazacak yerin de boş olmasına dikkat edilmelidir.
Bu noktada LPG’li araç sahiplerinin dikkat etmesi gereken bir önemli konu araçta LPG bulunuyorsa ve ruhsata işlenmemişse bu durumda muayeneden geçilmeyecektir. LPG mutlaka ruhsata işletilmeli ve son 1 aylık süre içinde gaz sızdırmazlık testi de yapılmış olmalıdır. Egzoz emisyon pulu da bulunmalıdır. Bu konulara gereken dikkati göstererek araç muayene işlemlerini sıra geldikten sonra ortalama 15 – 20 dakika içerisinde tamamlayabilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Fındık Ezmesi ile Yapılacak Özel İçecekler başlıklı makalemizde fındık ezmesi ve fındık ezmesi içecekler hakkında bilgiler verilmektedir.