cilt bakımı

Ciltte Çil Oluşmasının Nedenleri ve Tedavisi

Ciltte Çil Oluşmasının Nedenleri ve Tedavisi

çillerden nasıl kurtulunur?

Pek çok kişinin hoşlanmadığı cilt sorunlarında biri de çillerdir. Çiller özellikle yüz, boyun, göğüs, sırt ve kollarda oluşan sarımsı ve kahverengi cilt lekeleridir. Çiller, toplumumuzda fazla görülmese de bazı ırklarda çok görülen bir durumdur. Kimi insanın çok rahatsız olduğu bu lekeler kimileri tarafından da oldukça güzel görülüyor.

Çiller neden olur?
Cildimizin ürettiği Melanin denen renk pigmentinin (cilde renk veren yapılar) birikmesiyle çiller oluşur. Çillerin oluşması aslında bir vücut savunmasıdır, söyle ki; güneşten gelen kimi zararlı ışınlardan korunmak için cilt melanin biriktirir bu da cildimizde çillenmeye neden olur.
• Çillenmenin tek nedeni olarak güneş ışınlarını göstermek doğru olmaz. Karaciğer sorunları, hormonal düzensizlikler ve bazı metabolik sorunlar nedeniylede çillenmelerin olduğu görülmüştür.

Çillenme kimlerde daha sık görülür?
Çillenme genellikle açık tenlilerde, sarışın ve kızıl saçlılarda, gözleri renkli olanlarda daha sık görülen bir durumdur. Bu kişilerin ciltleri genellikle daha açık renklidir dolayısıyla güneşin zararlı ışınlarına karşı daha savunmasızdır bu nedenle ciltlerinde daha fazla melanin birikmesi olur.

Çillenmeden korunmak için ne yapmalı?

çiller neden oluşur?

Burada bir konuya açıklık getirelim çillerle yaşlanmaya bağlı olarak ciltte oluşan lekeleri karıştırmamak gerek. Yaşlanma lekeleri cilt tipinden bağımsız olarak neredeyse herkeste görülen bir durumdur.
• Çillenmeden korunmak için yapılabilecek en güzel şey güneş altında kalmaktan uzak durmaktır çünkü daha öncede değinmiştik; çillenmenin ana nedeni güneşten gelen ışınlardır. Siz güneşten ne kadar uzak durursanız cildinizde o kadar az melanin üretecek dolayısıyla çillenme olmayacaktır.
• İlle de güneşe çıkılacaksa gübeş ışınlarına karşı etkili koruma sağlayacak UV filtleri kremler kullanılması yararlı olacaktır.
• Eğer çillenmeler sadece güneş nedeniyle değil; hormonal düzensizlikler ve karaciğer sorunları sebebiyle oluyorsa uzman bir doktordan yardım almanız önerilir.

Çiller nasıl yok edilir?
• Kojik asit; bu yöntem 20 seneden bu yana uygulanmaktadır. Mantarlardan elde edilen ilaçlarla çiller giderilir, oldukça etkili bir yöntem olarak bilinmektedir.
• Lazer: lazerle çillerin giderilmesi uygulanmaya başlanmıştır fakat bazı kişilerde neredeyse hiç işe yaramamakta, birazcıkta ciltle tahriş yapmaktadır.
• Alpha hydroxy: cilt tazeleme hızını artırılarak çillerin görünümü azaltılır. Bazı kişilerde çok etkili sonuçlar alınır.

Çillenmelere karşı bitkisel çözümler

  • Fazla miktarda olmamak kaydıyla parmağınızı limana değirip cildinize masaj yapın. Bazı kimselerde sadece bu yöntem dahi işe yarar.
    • Ekşimiş sütleri atmayıp cildinizi bu sütle yıkayıp çillerinizin azaldığını görün
    • En güzel tariflerden biri de; süt ve salatalık kürüdür. Bir bardak süte bir adet salatalığı incecik rendeleyip 1-2 saat bekletin. Süre dolduktan sonra salatalıklar bir beze koyup güzelce sütün içine sıkın böylece salatalıkların özünü çıkarı. Bu güzel karışımı günde 2-3 defa bir pamukla yüzünüze sürüp yarım saat bekletin ve yüzünüzü ılık suyla durulayın. 15-20 gün sonra değişimi göreceksiniz

 

Bir önceki yazımız olan Dudakların çatlaması nasıl önlenir başlıklı makalemizde çatlak dudaklar, dudak bakımı ve kuru cilt hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
kapitalanlagen