Çocuklarda Sık Görülen Hastalıklar
Çocuğumuzun doğumuzdan itibaren çocuklarda en sık görülen hastalıklar soğuk algınlığı, kulak enfeksiyonları, boğaz ağrısı-iltihabı ve ishaldir. Çocuğumuz kreşe ya da okula başladığında bu hastalıklarında artış olacaktır. Çocuklarımızı hastalıklardan korumanın yolu ona temizlik kurallarını öğretmek ve bağışıklığını güçlendirecek bir beslenme programı uygulamaktır.
Boğaz Ağrısı-Boğaz İltihabı
Çocuğunuzun boğazında ağrı, kaşıntı varsa, yiyecekleri yutmakta zorlanıyorsa büyük ihtimalle çocuğunuz boğaza yerleşen bir virüs ya da bakteri almış demektir. Boğaz ağrısı çeken çocuklar yutkunmakta zorlanacakları için yemek yemek istemeyeceklerdir. Bu da onları daha halsiz düşürecek ve bağışıklıklarının zayıflamasına ve iyileşme sürelerinin uzamasına yol açacaktır. Boğaz ağrısı başladığında evde hazırlayacağınız ada çayı, ıhlamur, elma, tarçın içeren çaylar çocuğunuzun boğazının yumuşamasını, ağrısının hafiflemesini sağlayacaktır.
Ada çayı ile yapılacak gargara boğazdaki virüslere karşı iyi gelecektir. Bu tür çocuk hastalıkları ateş, öksürük, gözlerde kızarıklık, bademciklerde şişme ve kızarma, çenenin alt kısmında lenflerde şişme, karın ağrısı, damakta kırmızı lekeler gibi semptomlarla birlikte seyredebilir. Boğaz ağrısına eğer bir bakteri sebep oluyorsa mutlaka antibiyotik tedavisine ihtiyaç vardır. Eğer boğaz ağrısı bir virüsten kaynaklanıyorsa antibiyotik kullanımı gereksiz olacaktır. Hastalığın sebebinin virüs ya da bakteri olup olmadığı doktorunuzun yapacağı boğaz kültürü ile anlaşılabilir.
Çocuklarda Kulak Enfeksiyonu
Kulak enfeksiyonları yaygın çocuk hastalıkları arasındadır. Belirtisi kulakta ağrı şeklindedir. Ancak küçük çocuklarda kulağı tutma, çekme, huzursuzluk ya da sadece ağlama şeklinde görülebilir. Kulak ağrısına virüsler yol açmışsa antibiyotiğe ihtiyaç duyulmaz ağrı kesicilerle bir iki gün içinde iyileşme sağlanır. Ancak orta kulak iltihabında mutlaka antibiyotik kullanılması gerekir. Orta kulak iltihabı teşhisini ancak doktorunuz koyabilir. Orta kulak enfeksiyonları bazen kendiliğinden geçebilir. Ancak iyileşmenin olmaması durumunda bazı ciddi sonuçlar doğurabilir.
Çocuklarda İshal
İshal özellikle yaz aylarında çocuklarda sık karşılaşılan hastalıklar arasında gelmektedir. İshal bağırsakların düzenin bozulması ile sürekli dışarı çıkma durumudur. İshal, vücutta 13-14 litre su kaybına yol açmaktadır. Bu yüzden hastalık döneminde bol su tüketilmesi gerekiyor. Yağsız yiyeceklerle beslenmek de hastalığın belirtilerini azaltabilir. Probiyotik gıdaların alımı da bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olacaktır.
Çocuklarda Diş Çürümesi
Çocuklarda diş çürümesi engellenebilir bir hastalıktır. Bunu engellemek için ilk dişlerin çıkmaya başladığı andan itibaren ağız temizliğine dikkat edilmesi ve sağlıklı beslenme önemlidir. Bebeğinizin ilk dişlerini parmak fırçası ve yutulabilir diş macunları ile sizin yapmanız gerekecek. Diş fırçası kullanmaya başlayabildiğinde ise ona günde iki kez diş fırçalama alışkanlığını kazandırmak yine sizin sorumluluğunuzda olacak. Odasına ya da banyoya asacağınız resimli bir diş fırçalama kontrol listesi ve her diş fırçalamaya karşılık vereceğiniz küçük bir ödül çocuğunuza bu alışkanlığı kazandırmanızda yararlı olacaktır.
Emzirme döneminde bebeğinizi beslenmesi bittiğinde memede uyumasına ya da biberonla uyumasına izin vermemelisiniz. Biberonla şekerli içecekler içirmemelisiniz. Katı gıda almaya başladığında şekerli gıdaları beslenme listesine almamalısınız. Bir yaşını geçmiş çocuklara süt içirilebilir. Ancak sütün de bardak ile içilmesi ve içine şeker ya da bal katılmaması gerekmektedir. Hazır meyve suları çok fazla şeker içerdiği için çürük oluşumunu artırmaktadır. Hatta çocuğunuz için kullanacağınız ilaçların şeker içerip içermediğine bakmanızda fayda var.
Bir önceki yazımız olan Aşırı Kafein Kullanmanın Zararları Neler? başlıklı makalemizde aşırı kafein kullanımı, aşırı kafein kullanımı zararları ve aşırı kafein kullanmak hakkında bilgiler verilmektedir.