Doğum Sonrası Depresyon ve Anksiyete
Bebek doğduktan sonra, birçok yeni annebaba, bunu atlattıkları için rahatlar. Ancak anneler, en büyük potansiyel zorluklarından biri olan doğum sonrası depresyon veya doğum sonrası anksiyete ile nasıl başa çıkılacağı konusunda hazırlıksız olabilir.
Doğum sonrası depresyon veya anksiyete için risk faktörleri şunlardır:
- Yaşam stresi
- Sosyal destek eksikliği
- Evlilik memnuniyetsizliği
- İstenmeyen hamilelik
- Cinsel istismar tarihi
- Travmatik doğum deneyimi
- Yüksek doğum / ebeveynlik beklentileri
- Bebekle ilgili fiziksel sorunlar
Doğumdan Sonra Bazı Kişilerde Depresyon Yaygındır
Doğum dersleri genellikle doğum sonrası tartışmayı annenin fiziksel olarak iyileşmesi ve bebeğe bakmasıyla sınırlar. Ebeveynler nadiren kendilerini bu kadar duygusal bir hız trenine hazırlama fırsatına sahip olurlar.
İstatistikler, yeni annelerin bir çocuğun doğumundan sonra bir tür depresyon geçireceğini göstermektedir.
En hafif ile en şiddetli depresyon bozuklukları aralığının yanı sıra annelerin ve ailelerinin başa çıkma yollarını incelemeye yardımcı olabilir.

Doğum Sonrası Depresyon
İlk kez anne olanların % 80 kadarı doğum sonrası depresyon yaşar. Semptomlar genellikle doğumdan 2 gün sonra başlar, çünkü hamilelik hormonları aniden düşer ve anneler sürekli talepleri olan bir bebeğe bakmaya başlarlar. Çoğu annenin sevinç ve neşe dönemleri, ardından umutsuzluk ve depresyon yaşanır. Hormonal değişimlere ve yorgunluğa bağlı olduklarını fark ederseniz, bu şiddetli ruh hali değişimlerini yönetmek çok daha kolaydır. Ancak bazı anneler semptomlara sahip olmanın iyi anne olmadıkları veya anne olmamaları gerektiği anlamına geldiğini düşünebilir.
Doğum Sonrası Depresyonu Yönetme
Depresyonu yönetmenin en iyi yolu, her şeyden önce bol bol dinlenmektir. Annelerin hem fiziksel hem de zihinsel iyileşme için uykuya ihtiyacı vardır. Ayrıca her gün besleyici öğünler yemeli, bol sıvı içmeli ve dışarıda yürüyüşler yapmalıdır.
Aile üyelerinin ev işlerini halletmesi ve büyük projeleri birkaç ay erteleme yardımcı olur. Aile yardım edemiyorsa, doğum sonrası bir yardım almak faydalı olabilir. Yeni anne destek grupları, çoğu bebek sonrası hüznü de deneyimleyecek olan diğer yeni annelerle paylaşmak için harika bir yol olabilir.
Bir önceki yazımız olan Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı? başlıklı makalemizde Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı? hakkında bilgiler verilmektedir.