Hamilelik

Kadınlar Kaç Yaşında Doğum Yapmalı?

Günümüzde genç doğum kelimesi unutulmuş durumda, fakat 35 yaşından sonra da doğurganlık önemli ölçüde azalıyor. Bunun için artık kadınlar için doğurganlık belli bir sınır içerisine hapsedilmiş durumda.

Günümüzde genç doğum kelimesi unutulmuş durumda, fakat 35 yaşından sonra da doğurganlık önemli ölçüde azalıyor. Bunun için artık kadınlar için doğurganlık belli bir sınır içerisine hapsedilmiş durumda.

Hamile kalma şansı yaşla nasıl değişiyor

Doğurganlığı etkilen en önemli etken yaştır. Yani bir kadının gebe kalması yaşıyla doğrudan alakalıdır. Nedenine baktığımızda kadındaki yumurta stokunun sınırlı olmasındır. Kadın yaş ilerledikçe yumurta miktarında da azalma meydana gelebileceği gibi yumurtanın kalitesi de düşecektir. Ek olarak ise zaman geçtikçe kadının hassas vücudu birtakım hastalıklarla baş etmek zorunda kalabilir. Enfeksiyonlar, tansiyon, şeker gibi hastalıklar doğurganlığı olumsuz etkileyen önemli diğer faktörler arasında gösterilebilir.

Ortalama olarak bakıldığında kadındaki doğurganlık 32 yaşından sonra giderek azalmaya başlar ve 37 yaşına gelindiğinde artık bu süreç çok daha hızlanmaya başlar. Buna göre kadınların büyük bir bölümünün 25 yaşında doğum yapması tavsiye edilir. Oranlara baktığımızda ise % 87,5 25 yaşında % 83,9 30 yaşında % 35 oranında ise 40 yaşından sonra gebelik ihtimali olur.

Doğurganlık kadında son buluyor olsa da gebeliğin iki kişi tarafından oluştuğunu düşünürsek erkeğin yaşının da ilerlemesi doğurganlığa etki eden faktörler arasında yer alır. 40 yaşından sonra erkeklerde de doğurganlık azalmaya başlar. Sperm sayısı ve kalitesi düşer kusurlu hücreler ortaya çıkar.

Kadınlar Kaç Yaşında Doğum Yapmalı?
Kadınlar Kaç Yaşında Doğum Yapmalı?

Geç Gebelikteki Riskler Nelerdir?

Geç yaşta anne olma ihtimalinin azalması kadar doğumunda birtakım riskleri ortaya çıkmaya başlayacaktır. Zamanla vücudun tükeniyor olması hormonlardaki değişim gebelik sırasında bebeğinde zarar görmesine neden olabilir.

Gebelik riskli bir süreçtir ve yaş ilerledikçe istenmeyen durumlarla karşılaşma ihtimali çok daha fazladır. Yaşla birlikte annede meydana gelen vitamin eksikliğinin gebelikte önemli rol oynayacağı da aşikardır.

İleriki yaşlarda meydana gelen gebelikte en önemli sorunların başında şeker hastalığı gelir. Eğer ki diyabet oluşur ve göz ardı edilirse fetüsün aşırı büyümesine neden olur ve erken doğum gibi riskli bir hal alabilir.

35 yaşından sonra kan basıncında artış olacağından dolayı inme riski çok daha yüksek olacaktır.

Sonuç olarak her kadının 25–28 yaş arasında doğumunun gerçekleştirilmiş olması gerekir.

Bir önceki yazımız olan Hangi günlerde hamile kalabilirim? başlıklı makalemizde hamile kalma, hamile kalma günler ve hamile kalma günleri hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
kapitalanlagen