Saç Bakımı

Stres Saçınızı Nasıl Etkiler?

Saç dökülmesi veya hasarı ile yaşam olaylarından kaynaklanan stres arasındaki bağlantıyı kurmak zor olabilir. Saçın kendine ait, daha uzun bir büyüme döngüsü olduğundan, stresli hissettikten 6 ila 12 hafta sonrasına kadar saçınızda bir fark görmeye başlayamayabilirsiniz. Saçınızın ortalamadan daha büyük miktarlarda döküldüğünü görüyorsanız, stres seviyenizi yeniden değerlendirmenin zamanı geldi demektir.

Stresin saçınızı etkileme şekli esas olarak hormonlardan ve stresin hormonlarınızı nasıl değiştirdiğinden kaynaklanır. Başlıca suçlu kortizol olarak bilinen kötü hormondur; Kortizol seviyeniz arttığında, kafanızdaki saç sayısı azalmaya başlayabilir.

Stres Saçınızı Nasıl Etkiler?
Stres Saçınızı Nasıl Etkiler?

Ancak stresten etkilenen yalnızca saçınız değildir. Saç deriniz de strese tepki verir ve tepkisi çok daha hızlıdır. Kepek veya kafa derisi kaşıntısında bir artış fark ederseniz, bu strese bağlı hasarın artmakta olduğu önemli bir kırmızı bayrak olabilir. Saç derinizin kendi mikro florası vardır ve hormon değişikliklerine karşı savunmasızdır. Bu olumsuz değişiklikler meydana geldiğinde, kafa derisi sorunları ortaya çıkar.

Stres Saçınızı Nasıl Etkiler?
Stres Saçınızı Nasıl Etkiler?

Stresin etkisinin bir başka belirtisi de aşırı yağlı saç derisidir. Stres nedeniyle hormonlardaki bu değişiklikler kafa derinizin aşırı yağ üretmesine ve köklerin yağlı olmasına neden olabilir.

Stresli Saç Nasıl Yönetilir?

Tüm belirtilerine sahipseniz ve buna neden olabilecek bir stres hissettiğinizi biliyorsanız, kötü haberlerin taşıyıcıları olmaktan nefret ediyoruz, ancak bunun gerçekten tek bir yolu var. Saçınıza yardım edin, stresi azaltın. Söylemesi kesinlikle yapmaktan daha kolay, ama saçınızı bir elçi olarak düşünün; sorun, saçınızın stresli yaşam tarzınızla başa çıkmaması değil. Yaşam tarzınızın saçınızı zorlamasıdır.

Stres Saçınızı Nasıl Etkiler?
Stres Saçınızı Nasıl Etkiler?

Bu durumda yapılacak en iyi şey, ipucunu almak ve üzerinizdeki stresi atmaktır. Bu kısa bir yoga seansı, biraz meditasyon ya da televizyon karşısında uzanıp film izlemektir.

Saçınızın iyiliği için olayları akışına bırakın ve rahatlayın!

Bir önceki yazımız olan Saçlarım Neden Bu Kadar Yağlı? başlıklı makalemizde Saçlarım Neden Bu Kadar Yağlı? hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
kapitalanlagen